Blogger Backgrounds
NURUL AZIRA FAUZIANIE BT MOHD KAMARUZAMAN http://zieraberkalam.blogspot.com/

blupb. . blupb

get this widget

always cOunt my age

Daisypath Happy Birthday tickers

Thursday, 26 January 2012

~ fedup & menyampah ~

Assalamualaikum readers.. nite evryOne!!
hurmm, actually cik zira pun tatau na pOsting ape senanyer ni. sbbnyer cik zira tgh really2 sakit hati sgt2 skang nih. sakit hati kenapa? ? byak benda, tp cik zira xnaklah luahkan everything kt sini. biarlah yang lain2 tu menjadi  secert fOr myself. tp yang paling cik zira really2 sakit hati sgt nih an sesetengah Orang yang suka nak ambik tahu pasal kehidupan the Others. kenapa ea kOrang sebOk2 sangat dgn life Org laen? xde life sendiri ke? lepas tu kalau jenis yang senyap takpelah jugak. tapi ni tak, pOst kat wall FB. cam bajet bagOs sgtlah tuh ! cakap lak cam bajet2 cun je. jgn ingat marah & geram sendiri je yang tahu kakak, tp kene pikir gak marah & geram Orang laen.bangga lah tuh bOleh lepaskan geram kt wall FB? eeeuuu,pleaselah! jgnlah jd sengket sgt pemikiran tuh.mind yOur life first k!jgn kerana kutukan kite kat Orang, Orang laen akn rasa rimas an kite lak.lgpun kenapa kite nak sebOk2 dgn life Orang sedangkan Orang tu xsebOk2pun dgn life diri 2. cube jgn jadikan wall FB 2 tempat utk kutuk mengutuk n stOry abOut life Orang laen.sedangkan life sendiri terhumbang hambing.Eeeeeee....
yang lagi sOrang ni lak, jenis yang sebOk2 gak bertnya sOalan yang rasanyer sendiri dah tahu. cuba jadi dewasa n matang lah pemikiran tuh. kalau Orang dah tak jawab tu bermakna Orang dah fedup dgn kite n soalan2 kite. life orang kenapa lak kite yang sebOk2 nak ambik tahu. biarlah! ! gpun takde nak nyusahkan sesapepun. bahagia seseOrang bukannyer bergantOng pada Orang laen. dOakan je dahlah. xpayah nak sebOk2 jadik 'private detactive' yang tak bertauliah lak. patu na bangga sbbnyer dapat kOrek stOry dlm kain Orang. eeeerrrrrr!! manusia skarang dah hilang peradaban malu pada diri sendiri dah skrang nih. the ,Ost yang paling tak masuk akal bile mana dekat wall FB 2 taip bukan main agy. cntOh :" .................. takpelah, redha jelah, ............................. lantak die lah n blaablaablaa".tp still agy sebOk na tw pasal life Orang. hurmmm...pelik2. yang lagi pelik tuh Orang2 yang terdekat an si fulanah nih sendiri sebOk2 dgn life si fulanah nih. patOtlah ade yang kata " musuh yang budiman lebih baik daripada teman yang dungu ".. 
hurmm... hampeh!!
buat hal sendiri sudahlah, jangan nak sebOk2 hal Orang laen bOleh tak? apepun cik zira bahagia dgn life cik zira skang nih. sO dOnt try2 tO interupt & busybOdy in my life k. jgn semakkan hidOp cik zira if xnak cik zira semakkan hidOp kOrang. hahahaha..warning n be ware!!

Sunday, 22 January 2012

bekwOs family Asmanizar

assalamualaikum.. mOrning yOu Olzz..
hOws yOur day evryOne? semOga pagi anda di penuhi an barakah nyer ea. aminn!!
hurm, smalam agk penat gaklah untuk cik ziera. but happening.
even tgh badan yg kurang sehat but still bersemangat nak sambut ahli family baru.
hahahah... alhamdulillah majlis semalam berjalan dgn lancar ( cewaahh, cam die lak yg jd planner utk dat wedding)
huhuhuhu.... sebenarnyer majlis ni lebih ke pada majlis menyambut menantu belah lelaki.
n cik ziera ni lak wakil dari belah lelaki. sbnrnyer cik ziera ni takdelah rapat sgt an family nih.
tp bOleyyyy laaaa... huhuhu
abg arafat asmanizar ni xtually anak sedare atOk cik ziera. n papa kepada abg arafat ni adik kepada atOk cik ziera. family diOrg ni family besar. selalunyer klu wedding2 family diOwg, diOwg lebey prefer kt umh je.
but dis time utk abg arafat n k.rOzana diOwg wat majlis ni kt dewan gelanggang seni kOta bharu. agak besar gaklah "nyambOt natu" diOwg nih.. huhuhu.almaklumlah abg arafat ni kan anak bOngsu. patu nama manje nyer lak "adik" sO nO wOnder la klu ceremOny abg arafat ni lebey meriah dri y seblOmnyer.. huhuhu
n dat time jugak cik ziera bOley kenal dgn ramai family2 yg jaOh mahupun dekat.hurmm, kira reuniOn tahunan jugaklah.. huhuhu.

k.rOzana ni manis Orgnyer. kecik2 mOlek. sesuai sgt an abg arafat. cik ziera dOakn semOga jOdOh diOrg berkekalan hingga ke akhir hayat. aminn!! hurmm, xlame lgi bertambahlah Asmanizar JuniOr lam family nih ea. aminn!! hehehehe... 



ni dah bride nyer.. k. rOzana

yg ni lak tercinta cik ziera ..'mOk'(nenek).. dis time mase ngah tunggu majlis berlangsOng.. huhuhu

ketibaan pengantin.. 
*gambr ta berapa na lawa sebb kai fOn camera je.. huhu.. biaselah!!

Saturday, 21 January 2012

saje suke2 carix gadO an budak baru nak UP..

assalamualaikum.. hhehehe.. evening evryOne!!
ari ni ari weekend kan? sO ke mne je kOrang sumer? heheheh
dgn badan yg x berapa na gagah n sehat nih.. gagahkan jugax diri nih ke bandar pasir mas.
temankan BFF cik ziera.. aznirah hasyim namanyer. tp cik ziera pgil die nirOh je.. huhuhu
pg2 lg dpt fOn call frOm her.. ingtkan apelah.upenyer na ajx g tempat lama praktikal die kt bndar pasir mas.sbb na wat final prOject die.dalam hati kata " bile mase lak minah ni balik kg?" ahahaha argghhh...tu sumer ta penting senanyer..huhuhu y penting skng ni cik zier nak g sane pakai ape? hahaha sbbnyer sumer sluar2 panjang cik ziera x bawak balik.y tinggal sluar2 pendek je.. hahahahah nak dgr da Org kene kejer an batang parang an atOk bOleylah kalu kai sluar pendek.hahahahahah
last skli pakai jelah trex suit n t-shirt wif sweater je ke sane.
mls na ngayen(irOn) baju kurung xtually..
arghhh.. lantaklah na pakai apepun.. bukannyer cik zeira tak pakai baju pun.. huhuhu...
pe na d heran kan? huhuhu
hurmm..smpai je kat sane, upenyer bOs dkt tmpat cik nirOh tu praktikal xmasOk2 agy.
sO, kitaOrg da paham sgt dah an bOs 2.. huhuh... memang!
then lepaklah kt KFC kt ats plaza tu. ramai x lah jugax Orngnyer..y ramai budak2 je..
dengan dress up simple giler cam tu mmg agx segan gaklah na masOk.
but, wat muka slumber withOut any feeling.
dgn cik nirOh lak dress up kan main agy wif shawl y berbelit2 tu..huhuhu
mase tengah kitaOrg ngah rilex2 n santai je makan kt ctu.. adelah 2 budak y di anggap baru nak UP nih
jeling2 arah kitaOrg.hurmm.. cik ziera Ok lg. tp cik nirOh mmg pantang Orgnyer.
pelik gak senanyer. but wat tatau je first2 tu.
tp bile da gelak2 cmpai usus perut na d letak ke tepi mmg bengang gaklah kan.. huhuhu...
cik zierapun n cik nirOh ape agy, pandang diOrng xberkelip2. buat samapi diOrng malu dgn sendri.
jahat kan!! tp ealah ngumpat2 pasal Org patu na gelak2 lak.
salah ke g KFC an trex suit n t-shirt, patu kai shawl ala2 hana tajima cm kitaOrang nih?
kitaOrg rase kitaOrg Okey agy dari sesetengah budax2 y len tu.
ade y kai sandle besar cam bas patu sluar skinny giler cmpai xbenafas kulit2 kt dlm tu.
y lg teruk dress up perghhh biase je tp makeup fuhhhh! mengalahkan pengantin. hahaha
jahatnyer mulut cik ziera.Opssss!!
na cakap je sebenarnyer. sebagai cOntOh..bile da lame tak lepak kt bandar pasir mas nih.
mcm2 manusia pelik y kitaOrg tengOk.hurmm, hairanlah an budax2 skng. terikut sgt.
back 2 gurls y kt KFC 2.. 
ase cm na g simbah pepsi an cOeslOw je kt diOwg 2.
sengal nyer budak..hehehhe
tp cik ziera takdelah jahat sgt smpai men simbah2 cm tu.
cik ziera n cik nirOh cuma pandang xberkelip n senyum sinis jelah kat diOrng
bile da kluar dri KFC 2 jmpa lak kt tepi jalan.
diOrg gelak agy, tp sOry 2 say r..
kene sOund an kitaOrg mmg trus diam x kata pape. hahaha
alah budak2 je tu. baru nak UP biaselah. dressup pun bOley tw da budak mne2
klu stakat na pakai tudung but still rambutnyer terkeluar ikut belakang
tak payah na gelak SGT lah. Org yang akan gelakkan kite dulu tw..
tulah, dah elOk2 tudung 2 diciptakan untuk menutup rambut(aurat) tp sengaja na di bukakkan.
patu lak sluar y besar2 punyerlah belambak kt kedai nak gak cari yg kecik sekecik keciknyer 2.
aduhhh!!! fenat fikir fasal fudak2 zaman sekarang nih.heheheheh


Friday, 20 January 2012

batOk n semput

assalamualikum yOu Olzz.. hurmm, nite evrybOdy!
dah agk malam jugaklah nih kan.. 
but cik ziera still agy sempat na update blOg.. hurmm.. nyampah nyehhh!!
BTW, cik zierapun sesaje je na lepaking here.. na hilangkan rasa gundah gulana di dada.
hahahahhaha~~
gundah gulana bOut whatlah cik ziera Oiii...
jgn d layan sgt melalOt cik ziera nih..hahaha
xtually hari ni, cik ziera cuma lepak2 kt umah je.. nOthing tO dO lerr.
agax bOring gak.. tp terima jelah kenyataannyer ea..
hehehehe... mkan, tidO, makan, tidO...
waaaa... bertambahlah berat badan cik ziera cm nih.. huhuhu...
Okeyy, starting On diet after dis.. kihkihkih
but, hari ni since dari bangOn pagi2 lagi cik ziera feel like sOmething yang x kene an badan cik ziera.
like usuallah bile dah sejOk2 cm nih. plus hujan lak kt umah nih, lagilah xley na tahan.
cik ziera ni bukannyer bOleh tahan dgn sejuk.
mulalah penyakit lama na datang (semput )
bgOn pg td pun batOk xberhenti2 sampai sakit dada. hurmmm..
pakai inhalerpun ta jalan gak.
sapu minyak panas!! hurmm.. Okeylah sekejap2. patu die buat balik.
hahahahah... bertahan n sabar jelah cik ziera hari ni ea.
lgipun cik ziera da biase sgt an sumer 2.
since kt sekOlah agy da alami penyakit nih.. heheheh
sO, misi cik ziera untuk hari ni.. 'bermanje an mOk{nenek}'
kesian an mOk cik ziera kene jd mangsa untuk sapukan ubt panas 2 kat dada.
sampaikan mOk cakap da tebalik nih.
patOtnyer yang muda urut yang tua, ni yang tua urut yang muda..
cik ziera juz gelak jelah.. hehehhe... bile lg na bermanje cam ni kan.. huhuhuh
if tak Okey jugax esOk, terpakselah cik ziera g klinik untuk ambik ubat yg d sarankan.
hahahhaa... taley na di biarkan nih.. huhuhu
mOralnyer : jangan minum ais banyak sgt tw. hehehe, patu elakkan dari makan benda2 yang sejuk if da sakit semput cm nih.. huhuh... 
Okeyy.. c yaa in da next entry k.. huhu
bubyeee!!!

Wednesday, 18 January 2012

ku saje2 typing2

Assalamualaikum reader.. gud nite evryOne..
hurmm.. agak bOsan jugax skng ni bile terpkase dudOk je atas kusi n lepak kt depan lappy sensOrg.
ngeengee~~
tulah..sape suh balik umh.. hahahah
Okey, first2 bukak blOg ingtkan saje2 na bace entry2 blOgger2 len.
alih2 terpedaya gak an keybOard nih bile di lihat dri mata kasar.
hahahaha...trase glenya na menaip bnyk2 lak mlm nih.
tp tulah, bukannyer da 'mOdal'pun na citer.
juz saje2 2 having fun.. hahahahaha....layan jelah k.
tgOk fb lak cm takde feeling na melayan sesape..
sementara menunggu c jantOng hati pengarang jiwa (MIS) calling2 mlm nih
type lah dulu ape y patOt ea.. kasi ade 'mOdal' ckittt...
hurmmm, na cter bOut what ea?? (thinking..thinking..thinking)
dOnt want 2 stOry bOut study, feeling2, Or etc
tp na stOry bOut blOg nih.. hahahaha
cantik x blOg y terpampang kt cni nih?? lihatttttttt
ermm, agax fedup jugaklah na wat semua nih sbbnyer cik ziera ni bukannyer tw sgt bOut blOgging2 nih
wat nipun sekadar hiburan n kepuasan je.
tp tulah..untunglah cik ziera da blOg sakng kn. blOg nipun dah na hmpir setaun da.
tp tulah, sayangnyer dulu di biarkan bersarang je. n tak Xtive sgt.
skang ni glenye lak na xtive2 bagai.. weerrkkk...
kt cni lah cik ziera lepaskan evrything.. puass tOlll!!
cik zierapun xkesah Org na judge cik ziera ni like what.
sbbnyer ramai y cakap dari blOg ni lah kite bOley na nilai Org tu camne camne kan??
tp sebenarnyer tak jugak!!
hakikatnyer ni cik ziera y sebenarnyer..
sO welcOme tO blOg cik ziera nih ea..
cik zierapun xnak typing n melatOt panjang2 agy.
sbb cik ziera da kena an MIS,
he said that entry cik ziera ni dah mcm karangan dah.sumer benda na d masOkkan je.
Opsss, alamtnyer pasni cik ziera kene bertapislah pulak ea klu na wat enrty.
hehehe...takOt 'terkena' agy an MIS.. ngeengee
Okeylah...takat ni je tw..
meet2 kt entry seterusnyer deh.. daadaa.. c yaaa

Monday, 9 January 2012

weekend..

Assalamualaikum guys.. hehehe
dOk wak mende tuh blake2? huhu...ghane taOn baru nih? haraknyer pakak dOk sehat blake2 lah deh. sbbnyer lOni kalu kite dengO banyOk ngak bende hOk dOk mOlek jadi. lebih2 lagi dalang isu pOlitik lOni. addooooo!!! musing pale ambe dengOnyer.. huhuhu...dOk kabOr pasa pOlitik nih, ambe nOk Oyklah ambe buleh ngundi dOh taOn nih. dOk lame lg ambe gak jadi ahli pOlitik gOk ar.hahaha.( x nyabik langsOng ).. daftar dOk lagi hOk mane taOn ni umO yO 21 taOn ke atah tuh?? dOk dftar agy, g lah dftar nuh..hahahah.. dOk pasa2 ambe cakak bak pOlitik Ork kali nih, pah pulOk cakak kOk ganu.. bue tebeak kO gane cik ziera kali nih..hehehe... xtually saje je nak pOst cm ne.. mukOddimah Ore katO..huhuh

sebenar-benarnyer cik ziera nak stOry bOut eekend cik ziera ari tu. huhu.. nak tw mne cik ziera pegi? haaa!!! sebelOm weekend lagih cik ziera dah keluar. huhuhu.. tp jumaat tuh cik ziera g jumpa sOmeOne yang cik ziera giler2 punyer rindu kat die. mane x nyer, agak lame jugaklah xjmpa die. ermmm, lebey kurang lam 2 minggu cm tuh.. hahaha...lame kan2? tw x sape y cik ziera maksudkan nih? huhu...whO's else klu bukan MIS y cik ziera ****** tuh.. huhuhu.... die datang KL sbb nyer da sOmething y nak die settlekan untuk masa depan die n mybe cik ziera skali. hahah... nak jugak!! teeettt.... sO, pagi jumaat tuh die sampai kt KL sbb die gerak malam tuh. kesian MIS. cik ziera yang tengah excited sgt2 nih gerak awal pagi lagih ke KL sentral. sbbnyer die tunggu cik ziera kt sane. hehehe.. akhirnyer sampai jugak cik ziera kt situ.kesian die sbb terpakse nunggu cik ziera kt citu sorang. huhuhuhu. after dat kitaorng wat lah hal kitaorang. n unfortunately, handfOn MIS tercicir lam bas yang dienaek mlm tuh. sO u dapatkan nfOn die tu balikkene tunggu sampai malam. baru dapt. n sebelOm malam tuh kitaOrng jenjalan sampai tak ingat dunia. punyerlah lembik jdnyer cik ziera nih. hahahaha.. tylah, nak berjalan sgt!! huhuh

afer da settle seharian an MIS. cik ziera balik 2 hOme. but bukan umah cik ziera tapi umah mmber skOl cik ziera y since kt MMPM agy. srOnOk dpt jumpa mmber cik ziera tuh. sbbnyer da lame ta hangOut an die an. Opss, lupe lak cik ziera na gtau name mmber cik ziera tuh, name die sri syafiqah. tp cik ziera paggil die sri,kadang2 puyie.. sesuka hati je kan! ahahha... sri ni salah sOrang mmber cik ziera y paling cik ziera rapat mase kt skOl dulu. seOrang y giler2 gak.ley pecah kepale dOk an die nih.. huhu...n dat time umah y die sewa tuh hOusemate die y laen sumer pakak balik umah. sO, tinggallah cik sri n cik dieyla(mmber cik sri) nih.agak penat gak cik ziera bile sesampai je kt umh die tuh. huhuhu...ZzZzZzzzZzZ

keesOkkannyer cik sri, cik dieyla n cik ziera kuar hang Out. kt mne agy,BTS lerr.. layan mOvie "the darkest hOur". best gaklah tp tak sebest "missiOn impOsible:ghOst prOtOcOl" y cik ziera tengOk an MIS sebelOmnyer. alsO kt TS gak.. hahhaha.. pastu kitaOrng g jenjalan carik angin kt BB.cik sri nak belikan barang untuk hamster nyer kt umah tuh. sO fOllOw je. lepas tuh,agx lewat jugaklah kitaOrang balik even bagi Org laen kul 8 9 tu bnda biase je agy.tp bg kami2 nih, eee,lewat dah tuhh!! hurmm.. sampai kt umah penat gaklah. dengan x dinner nyer lagih. agax ckit! huhu.. sbbnyer kitaOrang da breakfst n lunch pun dah agax lewat. sO sebelOm balik umah tu xterasepun agy na makan ke ape ke. tp bile smpai umah mulalah 'glenya' perut nih. dinner kitaOrang bawak ke supper. Order lak dOminOs lewat malam. mmg TAK lah cik ziera nak diet klu cm nih. tp nak wat cam ne Orang cakap selagi ada selera telan je. huhuhu... sO, untuk mlm 2 NO DIET u cik ziera.. hahahahha....




nilah cik sri..


ni lak cik dieyla.

haaa... nilah hidangan supper kitaOrang. best kan!!huhu

BBQ chicken

then, keesOkkannyer cik zierahave 2 balik umh sendiri lak. sbbnyer banyak lagih keje y tertunggak. huhuh... sedey gak nak tinggalkan cik2 berdua nih. sbbner having fun lepak-ing an diOrang. hurmmm, mybe next time cik ziera lepak an diOwng agy k.huhu.. cik sri n cik dieyla suh cik ziera balik isnin, tp tulah sOri sesgt sbbnyer cik ziera KENA balik ahad. a lOt thing y sedang menunggu cik ziera u d selesaikan.. huhuhu...
BTW, thnks sesgtuntuk cik sri n cik dieyla k. alsO thank gak 2 encik shahir bahar a.k.a bf cik sri sbbnyer g ambik cik ziera dat nite y cik ziera sampai tuh. huhu.. lOng 2 see u, waaa..perubahan!! heheh..kidding je k.

p/s : thanks 2 MIS, cik sri,encik shahir n cik dieyla. huhu.. ( enjOy sgt dis weekend )muaahhxx!!

Wednesday, 4 January 2012

fOrgive. . .


Tentunya dalam kehidupan kita ini begitu banyak individu yang sering menyakitkan hati kita, mengguris dan melukakan perasaan kita bahkan menjadikan jiwa kita berserabut dan penuh kebencian. Seringkali senyuman kita kehilangan serinya, tawa kita menjadi sumbing dan air muka kita kehilangan cahayanya setiapkali kita bertembung wajah dengan mereka. Bahkan ada yang begitu dengki dan sengaja menyakitkan hati kita malahan sering mereka-reka fitnah dan onar untuk mencacatkan kewibawaan kita.
Ya, inilah sebahagian dari warna warni hidup kita yang menjadikan perjalanan hidup kita lebih unik dan jiwa kita akan menjadi lebih matang jika kita mampu menyikapinya dengan betul.
Apa perasaan kita berdepan dengan golongan ini, walaupun bilangannya mungkin tidak begitu ramai? Apa pula perasaan kita jika yang sering menyakitkan hati kita itu ialah orang-orang yang begitu hampir dengan kita?
Bagi saya, tidak ada yang lebih baik selain memberi KEMAAFAN. Ya, MAAFKAN MEREKA agar jiwa kita lebih lapang dan bahagia. MAAFKAN MEREKA sehingga kebencian tidak lagi mampu mencemarkan keindahan budi atau merubah rupa jiwa kita. MAAFKAN MEREKA agar kita mampu tersenyum melihat kehidupan.
Adakah kita merasakan kebencian kita itu menguntungkan kita atau akan merugikan mereka? Apa yang kita dapat dari kebencian itu kalau bukan keserabutan jiwa, kemarahan yang meluap-luap dan terusirnya ketenangan dan kedamaian dari hati nurani kita? Bahkan setiapkali kebencian mula bertahkta dan menguasai hati maka hati kita itu akan makin keras, gersang, kasar dan merosak air muka kita. Hingga akhirnya dunia yang begitu luas terasa begitu sempit, hidangan yang lazat hilang kenikmatannya dan tidur kita tidak lagi merehatkan jiwa kita untuk mendepani hari baru. Jadi, nyatakan pada saya, apa untungnya kebencian dan kemarahan kita itu kalau bukan menambahkan penderitaan keatas penderitaan yang sudah sedia ada?


Jadi, MAAFKAN MEREKA kerana dalam kemaafan kita itu Allah SWT menjanjikan keampunan. Bukankah dosa-dosa kita masih terlalu banyak sedangkan kematian sering mengintai kita disetiap simpang siur kehidupan. Bagi jiwa-jiwa yang menyakini hari pertemuan dengan Allah SWT tentunya kita benar-benar rindukan pengampunan Allah SWT bahkan pengampunan itu lebih berharga dari pertambahan usia. Apalah gunanya bagi umur yang bertambah tetapi dosanya tidak berkurang. Apa yang kita harapkan dari kehidupan begini?
MAAFKAN MEREKA kerana kita juga sering membuat kesalahan dan setiapkali kita membuat kesalahan, kita begitu rindu dan mengharapkan orang lain menyikapi atau menghadapi kelakuan buruk kita dengan baik bahkan menasihati kita dengan penuh hikmah. Kenapa apabila orang lain melakukan kesalahan kepada kita, kita lalu marah-marah dan pamerkan wajah yang buruk dan penuh kebencian.
MAAFKAN MEREKA, agar jiwa kita menjadi lembut bahkan membuahkan kesabaran dan kepasrahan hingga kita mampu mengukirkan kesenyuman dari relung hati kita yang paling dalam. Biarkan kemaafan itu menghiasi jiwa kita dengan bunga-bunga kecintaan dan kasih sayang hingga mereka tertunduk hormat dan malu kepada kita.


Lalu saya pejamkan mata saya, saya suarakan hati saya pada Allah yang Maha Mengetahui; Saksikanlah ya Allah, aku maafkannya dan aku juga mengharapkan keampunanMu. Saksikanlah ya Allah, aku kasihkannya kerana aku tahu dia ikhlas beramal untuk keredhaanMu. Walaupun dia punya banyak kelemahan tetapi didalam ilmu Mu ya Allah, dosa-dosa ku lebih banyak, walaupun aku rasakan aku lebih baik daripadanya belum tentu ketika aku sampai keusia sepertinya aku akan terus istiqomah diatas jalanMu yang benar ini ya Allah. Semoga Engkau menerima amalnya dan amalku ya Allah.
Disaat itu saya terasakan seolah satu hijab gelap yang menutupi hati saya terangkat dan limpahan cahaya kehidupan kembali menerangi hati saya. Tidak ada lagi kebencian dan keresahan. Kemudiannya saya mencari kesempatan untuk bermaafan dengannya.

Saya tidak maksudkan kita tidak perlu membetulkan yang salah. Kata Ibnu Qayyim; Jika kamu ingin menyuruh yang ma’ruf pastikan ia menjadi ma’ruf. Ya, jika kita inginkan kebaikan, biarlah tindakan dan cara kita menghasilkan sesuatu yang baik atau lebih baik. Maknanya, setiap tindakan kita perlu disesuaikan dengan niat, cara dan masa yang baik. Kalaupun usaha kita tidak berjaya, yakinlah Allah menjanjikan ganjaran diatas usaha dan kesabaran kita.

Maafkan mereka
agar jiwamu petah berbicara
mengajar insan erti bahagia
dan tersenyum dalam duka
Maafkan mereka
Agar hatimu lapang segala
Menikmati hari-hari baru
yang penuh duka lara
Maafkan mereka
Kerana jiwamu sedar mengerti
Hidup ini ada hari datang dan pergi



feel lOve ~



“Cinta adalah kekuatan, yang mampu mengubah duri jadi mawar, mengubah cuka jadi anggur, mengubah sedih jadi riang, mengubah amarah jadi ramah, mengubah musibah jadi muhibbah, itulah cinta…”

Cinta dari segi bahasanya adalah kasih sayang. Cinta dan mencintai adalah satu fitrah insaniah yang memang lahir dari sanubari setiap yang bergelar manusia. Tetapi sejauh manakah kita memahami maksud cinta dalam erti kata yang sebenar.
Cinta itu sebenarnya indah apabila kita meletakkan cinta itu pada tempatnya. Maksudku adalah cinta yang Allah redha. Mesti kita tidak mahu untuk membawa si dia membawanya ke neraka. kerana cinta itu sendiri satu istilah yang dipenuhi dengan kasih sayang. masakan ingin membawanya kepada sesuatu yang buruk.
Tidak inginkah membawa Si Dia ke syurga?Syurga yang penuh dengan nilai cinta dan keindahan

Mari kita bertadabbur sebentar di dalam surah al-waqiah,

“Mereka itulah orang yang didekatkan (kepada Allah). Berada dalam syurga kenikmatan. Segolongan besar dari orang-orang yang terdahulu, dan segolongan kecil dari orang-orang yang kemudian. Mereka berada di atas dipan yang bertahtahkan emas dan permata, seraya bertelekan di atasnya berhadap-hadapan. Mereka dikelilingi anak-anak muda yang tetap muda, dengan membawa gelas, cerek dan sloki (piala) berisi minuman yang diambil dari air yang mengalir. Mereka tidak pening kerananya dan tidak pula mabuk, dan buah-buahan dari apa yang mereka pilih, dan daging burung dari apa yang mereka inginkan. Dan (di dalam syurga itu) ada bidadari-bidadari yang bermata jeli, laksana mutiara yang tersimpan baik. Sebagai balasan bagi apa yang telah mereka kerjakan. Mereka tidak mendengar di dalamnya perkataan yang sia-sia dan tidak pula perkataan yang menimbulkan dosa, akan tetapi mereka mendengar ucapan salam.” (Surah Al-Waqiah ayat 11-26)



Bila membaca ayat surah waqiah itu, indahnya syurga, tidak dapat dibayangkan di fikiran betapa hebatnya syurga, jika benar-benar aku ingin untuk membawa si dia ke syurga, jadi jalannya mesti dengan jalan yang Allah redha.
Caranya adalah jumpa walinya dan menikah. Kerana itulah satu-satunya jalan yang Allah redha.
Ya! InsyaAllah , aku juga sedang merancang, tetapi kita manusia ini hanya mampu merancang, hakikatnya Allah swt-lah yang menentukan.
Cinta? Kasih? bawalah dia ke syurga.
Jaga hati. jaga pandangan. jagalah dari perkara yang Allah larang.

“Ya Tuhanku, aku mohon supaya aku cinta kepadaMu dan cinta kepada orang yang mencintaiMu, termasuk orang yang sayang kepada semua amalan yang boleh membawa kepada sayang kepadaMu.” (Hadith Riwayat Tirmidzi)


Kepada lelaki yang ingin menikah ada syaratnya,kerana kita akan menanggung satu tanggungjawab yang besar, iaitu yang pertama adalah, tingkatkan kefahaman dalam ilmu , perdekatkan diri dengan Allah swt dan mencari cinta Allah dahulu serta buat persediaan rapi untuk pernikahan.
Kepada yang perempuan, bersedia juga dengan ilmu agar dapat saling membimbing bersama suami yang tercinta, buat persediaan, dan tidak boleh lari lagi dari mencari cinta Allah juga yang paling utama harus digapai setiap diantara kita.

Konklusi : Pernikahan adalah permulaan cinta

Ramai yang menganggap pernikahan sebagai sebuah pengakhiran kerana sudah jemu ber’couple’ dan mengganggap pernikahan sebagai jalan akhir. Ternyata sekali pandangan itu silap kerana pernikahan adalah satu permulaan bagi kehidupan yang sebenar. Pernikahan itu penuh dengan rasa kecintaan dan kasih sayang.

 Carilah cinta yang sebenar!


buatmu bakal pemilik hatiku...


Sekian tahun lamanya
Aku menyimpan harap
Menyulam angan dan impian
Dalam doa yang kudus
Tanpa jemu dan bosan
Biarpun kadang-kadang bagaikan putus harap
Menunggu realiti yang tidak kunjung tiba

Di manakah dirimu
Wahai si pemilik hatiku
Barangkalinya kau juga serupa denganku
Sedang mencari dan menanti
Doamu dan doaku disatukan
Dalam rahmat Allah

Buatmu 
Yang akan menjadi teman sahku
Ingin aku menitip kata
Sekuntum cinta ini aku simpan buatmu
Akan kulafazkan setelah sahnya ikatan kita
Bersaksi ijab dan Kabul di sisiNya
Bersama restu dan doa orang tua

Wahai bakal adamku
Andai bertemu kita nanti
Dalam ikatan yang diredhaNya
Percayalah bahawa dirimu adalah yang pertama
Menyentuh kulitku
Memegang hati dan cintaku
Terimalah sebuah cinta halal ini
Yang aku persembahkan demi memulai 
Sebuah kehidupan yang dituntutNya.

titpan dOa :

Bismillahirrahmaanirrahim...
Ya Allah..
jika aku jatuh cinta,
cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya padaMu,
agar bertambah kekuatanku untuk menyintaiMu..
 Ya Muhaimin,
jika aku jatuh hati,
izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut padaMu agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta nafsu...
Ya Rabbana,
jika aku jatuh hati jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling daripada hatiMu.....
Ya Rabbul Izzati,
jika aku rindu,
rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalan Mu....
Ya Allah,
jika aku menikmati cinta kekasihMu,
janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajat di sepertiga malam terakhirMu..
Ya Allah,
jika aku jatuh hati pada kekasihMu,
jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepadaMu..
Ya Allah..

jika Kau halalkan aku merindui kekasihMu,
jangan biarkan aku melampaui batas sehingga melupakan aku pada cinta hakiki dan rindu abadi hanya kepadaMu..
Amin..

Tuesday, 3 January 2012

alangkah indahnya.....

resah dalam berkata2, seiap mana masa yang berlalu meninggalkan aku. demi mengejar hari2 yang mendatang.
gelisah dalam gerak geri, bila mana datangnya kepadaku usia yang meningkat setiap saat.
pasrah dalam kehidupan, bila mana munculnya kesulitan yang harus ditempuhi dengan pelbagai cabaran.
dan redha dalam ketenangan, saat aku mengangkat kedua tapak tangan menyebut kata "alhamdulillah" jika ini ketentuanku.
menyuluh hidup yang tak mungkin dapat di lihat apa yang bakal terjadi di masa hadapan. 
mencari sinar di sebalik tiap gerak perilaku.
mungukir manisnya senyuman di raut wajah setiap kali tegambar 'nur'.
alangkah bahagianya aku saat ini diberi kehidupan yang serba lengkap.
mengangkat kaki dengan penuh semangat di saat aku mula kembali sedar setelah matiku untuk seketika. 
bahawasanya aku yakin yang aku masih lagi disayangiNYA.
di saat itu, peluang yang tak akan aku sia2 kan dengan mudah.
iaitu mencari An-najah fiddunnia wal akhirat.
pasti akan hadirnya setiap kemanisan dalam kehidupan..
sedih aku bukan kerana menangis tehadap manusia tetapi berduka kerana apakh aku ini khalifahnya yang sempurna?.
ketawaku ini bukan hanya sekadar gelak tawa yang alpa, tapi gelak tawa yang yakin akan aku ini masih lg umatnya yang dibei peluang berlindung.
akan aku terus abdikan diri ini padaNYA untuk setiap hela nafasku.
bukan mudah menjadi manusia sempurna di mata orang lain selagi kita tidak sempurna di mataNYA....... amin ya rObb..

terima kasih kerana aku masih lagi benafas dan memberi aku peluang untuk terus berkhalwat kepadaMU. alhamdulillah


maaf sekiranya ada yang tersalah kata disini. cik ziera hanya sekadar menaip meluahkan kata hati. bukan untuk mencari privasi. kalau ada bait2 kata tersebut yg salah,silalh betulkan cik ziera ea. sbb cik ziera nipun still lagi masih belajar tentang kehidupan dunia dan sedang mencari untuk kehidupan di akhirat. mana yang baek dan indah datangnya dari Yang Maha Agung sendiri, dan yang buruk dan alpa itu datangnya dari diri cik ziera yang masih lagi dan akan terus mencari 'nur iman'.. 

Monday, 2 January 2012

haii.. si gadis..

Pernahkan anda tertanya-tanya kenapa seorang perempuan menangis hanya kerana seorang lelaki? Mungkin sebab anda sudah terbiasa dengan auta bahawa perempuan memang suka menangis...

Seorang perempuan takkan menangis dengan mudah, tetapi hanya apabila dia mula menyintai anda, dia mula merendahkan egonya untuk anda semata-mata kerana anda.
... ...
Apabila dia menangis di hadapan anda,
Apabila dia menangis kerana anda,
Pandanglah matanya,
Bolehkan anda rasakan apa yang dia rasa?
Pernahkah anda CUBA untuk memahami apa yang dia rasa?
Fikirkan…
Berbaloikah dia menangis,
Dihadapan anda,
Hanya kerana anda?

Dia menangis bukan kerana dia lemah,
Dia menangis bukan kerana dia kasihan atau simpati,
Dia menangis,
Kerana dia tidak lagi mampu untuk menangis didalam hati,
Kesedihan yang dirasainya menjadi semakin berat untuk disimpan.

Guys,
Cuba ambil masa untuk berfikir,
Jika si dia menangis hanya kerana anda,
Mungkin sudah tiba masanya anda fikir kembali di mana silap anda,
Kerana hanya anda tahu jawapannya.

Fikirkan,
Kerana suatu hari nanti,
Ianya mungkin terlalu lambat untuk menyesal,
Atau terlalu lambat untuk mengucapkan “maafkan saya…”

Guys, kalau seorang perempuan menangis kerana anda, janganlah anda membiarkan dia menangis keseorangan. Beradalah disisi dia, menemani dia, kerana dialah yang akan setia dengan anda sehingga akhir hayat anda.

Guys, kalau seorang perempuan menangis kerana anda, janganlah anda meninggalkan dia selagi dia masih memerlukan anda. Kerana anda akan merosakkan hidup dia.

Guys, jangan pernah mengungkapkan rasa cinta anda kepada seorang perempuan selagi anda belum benar-benar yakin dan sedia untuk bercinta. Kerana anda hanya akan membuatkan si dia menangis dan sengsara...Mudah bagi seorang perempuan untuk berpura-pura melupakan cinta lamanya terutama cinta pertama, tetapi bukan mudah untuk membuang parut dalam jiwanya...

Sunday, 1 January 2012

last day On last year 2o11

assalamualaikum.. mOrning wOrld... hhuhu...whatever it is, take a have a lOok first k.. 


hehehe..nice x? an diOrg ni lah zira lepak-ing 2gther2  last year aritu.. hahahaha

cik nuxu yuyu ni mmg pantang jumpa camera.. salu aje nak snap2.. huhuhu

alhamdulillah, tercapai gak awk nak mkn tutti fruti ea cik nurul.. heheheh


ehem2.. menjeling2 ku bertentang.. teeeettttt!!!

untunglah boley snap kt ctu.. xbangga ke cik nurul?? hehehe

teeetttt... encem x MIS kai kemeja?? hahaha.. 4 me sweet sesgt.. hehehe

waahh, gaya cam mOdel tutti fruti je nih.. hurmmmm


MIS pun nabergaya amex pic sOrg2 gak.. hahhah

ehem2.. teeettttt!!!

cik nurul ni xabis2 an pOsing mautnyer wif tutti fruti..huhuhu

untonglah cik ziera, cik nurul suapkan.. 

ehem2... banjir ke MIS siap senteng sluar agy.. huhuhu

MIS y snap pic nih..mse nih kitaOrg ngh berurusan membeli. 

woww.. khusyuknyer cik nurul kite ni makan mee combow O mee cambOw.. whateverlah..tp nmpak cm ngah tahan pedas je.. hahahaha

ni MIS nyer pasal.. suke suki je snap .. huhhh!! sebal dehhh

y MIS ni lak, Org na amex pic candit die,die lak bOley g senyum.. sadisss tOl.. btw, chOmell!! hahahah

nmpk x y saya cik ziera sedang mngalami masalah kegemukkan d ctu?? xnmpak mmg sah rabun.. huhuhu


wahhhh... BAHAGIA nya die..

kamipun BAHAGIA juga.. huhuhu

cuitt cuitt


gaya jalan cam nak cari gadOh jeee.. meh rrr.. huhuh

catwalk cm ape ntah.. kt taman pun jadix dak berdua nih.. huhuh
luv u MIS


ehem2.. pheewwiiiiiiittt

eee... geramnyer cik ziera.hahaha

mOstly pic y paling cik ziera suke n kagum.. hahaha...

time nih ingtkan MIS na amex pic kiteOrg.. upenyer harapey lah.. amex pic sendri.wat penat mOsing.. huhuh

sweet!!

ni gaya cam nak jadix receptiOn taman tengku anis je.. hahah. MIS2.. pelek2 sOkmO die gak


cik nurul xnak jOin mandi same lam tuh ke? hehehe.. bayar RM2 .. klu nak bOleylah next time..huhuhu


time nih lak MIS ngah drive nak balik dah.. hurmmm!!! =(

nmpk x muka cik ziera y agx kesedihan tuh sbb dah terpakse meninggalkn MIS n cik nurul.. siap berhentikan kereta agy sbb na snap pic nih.. sOb3
sumer pic2 tO kitaOrg snap kt taman perbandaran tengku anis kt kB.. taman die cantik sgt.. an siap ada mini zOO lg tuhh.. hahaha... xtually cik ziera n MIS da slalu sgt g sni..tp kitaOrg dis time kitaOrg bawak cik nurul lak jalan2 n snap2 pic kt ctu. sbb katanyer die xpenah agy sampai kt ctu n teringan sgt nak g sane.. sO dats Y lah kitaOrg bawak.. huhuh.. sO cik nurul, sOnOk x?? hehehe... next time cik ziera n MIS bwk cik nurul g jalan2 lag keh.. hahahaha

pas anta MIS balik umah, we ( cik nurul n cik ziera ) gerak 2 kbmall sbb cik nurul nak g carix nset u rOOmate nyer. jalan xyah cakaplah sbb hari y samanyer ada perlawanan bOla kt stadium.. sO xheranlah klu jlnnyer sesak an kereta2.. hahah... but, mase ngah carix parking keta kt atas kbmall tuh, dpt msg dri MIS. agax teruja sebenarnyer bace msg tu sbb ingtkan jmpa kt taman tengku anis td 2 dah perpisahan u cik ziera. tp MIS lak ajc g PCB. sbb katanyer die xikut parents die berniage. sO, ape lg On jelah. senyum sampai ketelinga cik ziera nih..
dah siap2 membeli2 kt kbmall 2 cik ziera n cik nurul nih running 2 pcb.. cik ziera xleh nak bercOnversatiOn sgt an MIS mse ni sbb cik ziera ngah drive.sO, cik ziera bg cik nurul y bercOnversatiOn an MIS sbb nak tw jmpa kt mne.. hahaha.. sO, gerak jelah ke pcb.. huhhu.. sesampai je kt pcb MIS ajx tengok Org maen ular kt ctu. hurmm,mulanyer geli nak tengOk sbb ularnyer besar2. tp sbb dOk jaOh kan sO, geli hilang takOtpun takde.. hahahaha

tgOk pakcik ni masOkkan ular kt dalm mulut die.. (bOlehlah buat cam tu sbb ularnyer dah d buang biasa) huhuhu

time nih dah agak gelap. n last mOment cik ziera n cik nurul kt citu.. bak kata MIS,  NAJWA LATIF xjadi.. huhuhu

hurmm..sempat lg MIS ni balik tukar baju..untOnglah..hahaha

muka sedey y nmpak mcm nak agx2 sedey tp cm xjadi je sedeynyer untuk kali kedua.. hahahah....
sO, terpakselah berpisah an MIS.. agax rindu jgx kt die. mne xrindu sbbnyer cikzierakan ehem2 kt MIS.. ahaha... time nih dah nak g anta cik nurul balik tO asramanyer kt KIAS. sO sad sbb terpaksa berpisah an kamu cik nurul.. ermm,, btw thanks 2 bOth Of u sbb ceriakan cik ziera dat day.. sweet mOment sesangat.. luv u 2.. muahxx3.. heheheh

happy sesagt time nih..

~ fedup & menyampah ~

Assalamualaikum readers.. nite evryOne!!
hurmm, actually cik zira pun tatau na pOsting ape senanyer ni. sbbnyer cik zira tgh really2 sakit hati sgt2 skang nih. sakit hati kenapa? ? byak benda, tp cik zira xnaklah luahkan everything kt sini. biarlah yang lain2 tu menjadi  secert fOr myself. tp yang paling cik zira really2 sakit hati sgt nih an sesetengah Orang yang suka nak ambik tahu pasal kehidupan the Others. kenapa ea kOrang sebOk2 sangat dgn life Org laen? xde life sendiri ke? lepas tu kalau jenis yang senyap takpelah jugak. tapi ni tak, pOst kat wall FB. cam bajet bagOs sgtlah tuh ! cakap lak cam bajet2 cun je. jgn ingat marah & geram sendiri je yang tahu kakak, tp kene pikir gak marah & geram Orang laen.bangga lah tuh bOleh lepaskan geram kt wall FB? eeeuuu,pleaselah! jgnlah jd sengket sgt pemikiran tuh.mind yOur life first k!jgn kerana kutukan kite kat Orang, Orang laen akn rasa rimas an kite lak.lgpun kenapa kite nak sebOk2 dgn life Orang sedangkan Orang tu xsebOk2pun dgn life diri 2. cube jgn jadikan wall FB 2 tempat utk kutuk mengutuk n stOry abOut life Orang laen.sedangkan life sendiri terhumbang hambing.Eeeeeee....
yang lagi sOrang ni lak, jenis yang sebOk2 gak bertnya sOalan yang rasanyer sendiri dah tahu. cuba jadi dewasa n matang lah pemikiran tuh. kalau Orang dah tak jawab tu bermakna Orang dah fedup dgn kite n soalan2 kite. life orang kenapa lak kite yang sebOk2 nak ambik tahu. biarlah! ! gpun takde nak nyusahkan sesapepun. bahagia seseOrang bukannyer bergantOng pada Orang laen. dOakan je dahlah. xpayah nak sebOk2 jadik 'private detactive' yang tak bertauliah lak. patu na bangga sbbnyer dapat kOrek stOry dlm kain Orang. eeeerrrrrr!! manusia skarang dah hilang peradaban malu pada diri sendiri dah skrang nih. the ,Ost yang paling tak masuk akal bile mana dekat wall FB 2 taip bukan main agy. cntOh :" .................. takpelah, redha jelah, ............................. lantak die lah n blaablaablaa".tp still agy sebOk na tw pasal life Orang. hurmmm...pelik2. yang lagi pelik tuh Orang2 yang terdekat an si fulanah nih sendiri sebOk2 dgn life si fulanah nih. patOtlah ade yang kata " musuh yang budiman lebih baik daripada teman yang dungu ".. 
hurmm... hampeh!!
buat hal sendiri sudahlah, jangan nak sebOk2 hal Orang laen bOleh tak? apepun cik zira bahagia dgn life cik zira skang nih. sO dOnt try2 tO interupt & busybOdy in my life k. jgn semakkan hidOp cik zira if xnak cik zira semakkan hidOp kOrang. hahahaha..warning n be ware!!

bekwOs family Asmanizar

assalamualaikum.. mOrning yOu Olzz..
hOws yOur day evryOne? semOga pagi anda di penuhi an barakah nyer ea. aminn!!
hurm, smalam agk penat gaklah untuk cik ziera. but happening.
even tgh badan yg kurang sehat but still bersemangat nak sambut ahli family baru.
hahahah... alhamdulillah majlis semalam berjalan dgn lancar ( cewaahh, cam die lak yg jd planner utk dat wedding)
huhuhuhu.... sebenarnyer majlis ni lebih ke pada majlis menyambut menantu belah lelaki.
n cik ziera ni lak wakil dari belah lelaki. sbnrnyer cik ziera ni takdelah rapat sgt an family nih.
tp bOleyyyy laaaa... huhuhu
abg arafat asmanizar ni xtually anak sedare atOk cik ziera. n papa kepada abg arafat ni adik kepada atOk cik ziera. family diOrg ni family besar. selalunyer klu wedding2 family diOwg, diOwg lebey prefer kt umh je.
but dis time utk abg arafat n k.rOzana diOwg wat majlis ni kt dewan gelanggang seni kOta bharu. agak besar gaklah "nyambOt natu" diOwg nih.. huhuhu.almaklumlah abg arafat ni kan anak bOngsu. patu nama manje nyer lak "adik" sO nO wOnder la klu ceremOny abg arafat ni lebey meriah dri y seblOmnyer.. huhuhu
n dat time jugak cik ziera bOley kenal dgn ramai family2 yg jaOh mahupun dekat.hurmm, kira reuniOn tahunan jugaklah.. huhuhu.

k.rOzana ni manis Orgnyer. kecik2 mOlek. sesuai sgt an abg arafat. cik ziera dOakn semOga jOdOh diOrg berkekalan hingga ke akhir hayat. aminn!! hurmm, xlame lgi bertambahlah Asmanizar JuniOr lam family nih ea. aminn!! hehehehe... 



ni dah bride nyer.. k. rOzana

yg ni lak tercinta cik ziera ..'mOk'(nenek).. dis time mase ngah tunggu majlis berlangsOng.. huhuhu

ketibaan pengantin.. 
*gambr ta berapa na lawa sebb kai fOn camera je.. huhu.. biaselah!!

saje suke2 carix gadO an budak baru nak UP..

assalamualaikum.. hhehehe.. evening evryOne!!
ari ni ari weekend kan? sO ke mne je kOrang sumer? heheheh
dgn badan yg x berapa na gagah n sehat nih.. gagahkan jugax diri nih ke bandar pasir mas.
temankan BFF cik ziera.. aznirah hasyim namanyer. tp cik ziera pgil die nirOh je.. huhuhu
pg2 lg dpt fOn call frOm her.. ingtkan apelah.upenyer na ajx g tempat lama praktikal die kt bndar pasir mas.sbb na wat final prOject die.dalam hati kata " bile mase lak minah ni balik kg?" ahahaha argghhh...tu sumer ta penting senanyer..huhuhu y penting skng ni cik zier nak g sane pakai ape? hahaha sbbnyer sumer sluar2 panjang cik ziera x bawak balik.y tinggal sluar2 pendek je.. hahahahah nak dgr da Org kene kejer an batang parang an atOk bOleylah kalu kai sluar pendek.hahahahahah
last skli pakai jelah trex suit n t-shirt wif sweater je ke sane.
mls na ngayen(irOn) baju kurung xtually..
arghhh.. lantaklah na pakai apepun.. bukannyer cik zeira tak pakai baju pun.. huhuhu...
pe na d heran kan? huhuhu
hurmm..smpai je kat sane, upenyer bOs dkt tmpat cik nirOh tu praktikal xmasOk2 agy.
sO, kitaOrg da paham sgt dah an bOs 2.. huhuh... memang!
then lepaklah kt KFC kt ats plaza tu. ramai x lah jugax Orngnyer..y ramai budak2 je..
dengan dress up simple giler cam tu mmg agx segan gaklah na masOk.
but, wat muka slumber withOut any feeling.
dgn cik nirOh lak dress up kan main agy wif shawl y berbelit2 tu..huhuhu
mase tengah kitaOrg ngah rilex2 n santai je makan kt ctu.. adelah 2 budak y di anggap baru nak UP nih
jeling2 arah kitaOrg.hurmm.. cik ziera Ok lg. tp cik nirOh mmg pantang Orgnyer.
pelik gak senanyer. but wat tatau je first2 tu.
tp bile da gelak2 cmpai usus perut na d letak ke tepi mmg bengang gaklah kan.. huhuhu...
cik zierapun n cik nirOh ape agy, pandang diOrng xberkelip2. buat samapi diOrng malu dgn sendri.
jahat kan!! tp ealah ngumpat2 pasal Org patu na gelak2 lak.
salah ke g KFC an trex suit n t-shirt, patu kai shawl ala2 hana tajima cm kitaOrang nih?
kitaOrg rase kitaOrg Okey agy dari sesetengah budax2 y len tu.
ade y kai sandle besar cam bas patu sluar skinny giler cmpai xbenafas kulit2 kt dlm tu.
y lg teruk dress up perghhh biase je tp makeup fuhhhh! mengalahkan pengantin. hahaha
jahatnyer mulut cik ziera.Opssss!!
na cakap je sebenarnyer. sebagai cOntOh..bile da lame tak lepak kt bandar pasir mas nih.
mcm2 manusia pelik y kitaOrg tengOk.hurmm, hairanlah an budax2 skng. terikut sgt.
back 2 gurls y kt KFC 2.. 
ase cm na g simbah pepsi an cOeslOw je kt diOwg 2.
sengal nyer budak..hehehhe
tp cik ziera takdelah jahat sgt smpai men simbah2 cm tu.
cik ziera n cik nirOh cuma pandang xberkelip n senyum sinis jelah kat diOrng
bile da kluar dri KFC 2 jmpa lak kt tepi jalan.
diOrg gelak agy, tp sOry 2 say r..
kene sOund an kitaOrg mmg trus diam x kata pape. hahaha
alah budak2 je tu. baru nak UP biaselah. dressup pun bOley tw da budak mne2
klu stakat na pakai tudung but still rambutnyer terkeluar ikut belakang
tak payah na gelak SGT lah. Org yang akan gelakkan kite dulu tw..
tulah, dah elOk2 tudung 2 diciptakan untuk menutup rambut(aurat) tp sengaja na di bukakkan.
patu lak sluar y besar2 punyerlah belambak kt kedai nak gak cari yg kecik sekecik keciknyer 2.
aduhhh!!! fenat fikir fasal fudak2 zaman sekarang nih.heheheheh


batOk n semput

assalamualikum yOu Olzz.. hurmm, nite evrybOdy!
dah agk malam jugaklah nih kan.. 
but cik ziera still agy sempat na update blOg.. hurmm.. nyampah nyehhh!!
BTW, cik zierapun sesaje je na lepaking here.. na hilangkan rasa gundah gulana di dada.
hahahahhaha~~
gundah gulana bOut whatlah cik ziera Oiii...
jgn d layan sgt melalOt cik ziera nih..hahaha
xtually hari ni, cik ziera cuma lepak2 kt umah je.. nOthing tO dO lerr.
agax bOring gak.. tp terima jelah kenyataannyer ea..
hehehehe... mkan, tidO, makan, tidO...
waaaa... bertambahlah berat badan cik ziera cm nih.. huhuhu...
Okeyy, starting On diet after dis.. kihkihkih
but, hari ni since dari bangOn pagi2 lagi cik ziera feel like sOmething yang x kene an badan cik ziera.
like usuallah bile dah sejOk2 cm nih. plus hujan lak kt umah nih, lagilah xley na tahan.
cik ziera ni bukannyer bOleh tahan dgn sejuk.
mulalah penyakit lama na datang (semput )
bgOn pg td pun batOk xberhenti2 sampai sakit dada. hurmmm..
pakai inhalerpun ta jalan gak.
sapu minyak panas!! hurmm.. Okeylah sekejap2. patu die buat balik.
hahahahah... bertahan n sabar jelah cik ziera hari ni ea.
lgipun cik ziera da biase sgt an sumer 2.
since kt sekOlah agy da alami penyakit nih.. heheheh
sO, misi cik ziera untuk hari ni.. 'bermanje an mOk{nenek}'
kesian an mOk cik ziera kene jd mangsa untuk sapukan ubt panas 2 kat dada.
sampaikan mOk cakap da tebalik nih.
patOtnyer yang muda urut yang tua, ni yang tua urut yang muda..
cik ziera juz gelak jelah.. hehehhe... bile lg na bermanje cam ni kan.. huhuhuh
if tak Okey jugax esOk, terpakselah cik ziera g klinik untuk ambik ubat yg d sarankan.
hahahhaa... taley na di biarkan nih.. huhuhu
mOralnyer : jangan minum ais banyak sgt tw. hehehe, patu elakkan dari makan benda2 yang sejuk if da sakit semput cm nih.. huhuh... 
Okeyy.. c yaa in da next entry k.. huhu
bubyeee!!!

ku saje2 typing2

Assalamualaikum reader.. gud nite evryOne..
hurmm.. agak bOsan jugax skng ni bile terpkase dudOk je atas kusi n lepak kt depan lappy sensOrg.
ngeengee~~
tulah..sape suh balik umh.. hahahah
Okey, first2 bukak blOg ingtkan saje2 na bace entry2 blOgger2 len.
alih2 terpedaya gak an keybOard nih bile di lihat dri mata kasar.
hahahaha...trase glenya na menaip bnyk2 lak mlm nih.
tp tulah, bukannyer da 'mOdal'pun na citer.
juz saje2 2 having fun.. hahahahaha....layan jelah k.
tgOk fb lak cm takde feeling na melayan sesape..
sementara menunggu c jantOng hati pengarang jiwa (MIS) calling2 mlm nih
type lah dulu ape y patOt ea.. kasi ade 'mOdal' ckittt...
hurmmm, na cter bOut what ea?? (thinking..thinking..thinking)
dOnt want 2 stOry bOut study, feeling2, Or etc
tp na stOry bOut blOg nih.. hahahaha
cantik x blOg y terpampang kt cni nih?? lihatttttttt
ermm, agax fedup jugaklah na wat semua nih sbbnyer cik ziera ni bukannyer tw sgt bOut blOgging2 nih
wat nipun sekadar hiburan n kepuasan je.
tp tulah..untunglah cik ziera da blOg sakng kn. blOg nipun dah na hmpir setaun da.
tp tulah, sayangnyer dulu di biarkan bersarang je. n tak Xtive sgt.
skang ni glenye lak na xtive2 bagai.. weerrkkk...
kt cni lah cik ziera lepaskan evrything.. puass tOlll!!
cik zierapun xkesah Org na judge cik ziera ni like what.
sbbnyer ramai y cakap dari blOg ni lah kite bOley na nilai Org tu camne camne kan??
tp sebenarnyer tak jugak!!
hakikatnyer ni cik ziera y sebenarnyer..
sO welcOme tO blOg cik ziera nih ea..
cik zierapun xnak typing n melatOt panjang2 agy.
sbb cik ziera da kena an MIS,
he said that entry cik ziera ni dah mcm karangan dah.sumer benda na d masOkkan je.
Opsss, alamtnyer pasni cik ziera kene bertapislah pulak ea klu na wat enrty.
hehehe...takOt 'terkena' agy an MIS.. ngeengee
Okeylah...takat ni je tw..
meet2 kt entry seterusnyer deh.. daadaa.. c yaaa

weekend..

Assalamualaikum guys.. hehehe
dOk wak mende tuh blake2? huhu...ghane taOn baru nih? haraknyer pakak dOk sehat blake2 lah deh. sbbnyer lOni kalu kite dengO banyOk ngak bende hOk dOk mOlek jadi. lebih2 lagi dalang isu pOlitik lOni. addooooo!!! musing pale ambe dengOnyer.. huhuhu...dOk kabOr pasa pOlitik nih, ambe nOk Oyklah ambe buleh ngundi dOh taOn nih. dOk lame lg ambe gak jadi ahli pOlitik gOk ar.hahaha.( x nyabik langsOng ).. daftar dOk lagi hOk mane taOn ni umO yO 21 taOn ke atah tuh?? dOk dftar agy, g lah dftar nuh..hahahah.. dOk pasa2 ambe cakak bak pOlitik Ork kali nih, pah pulOk cakak kOk ganu.. bue tebeak kO gane cik ziera kali nih..hehehe... xtually saje je nak pOst cm ne.. mukOddimah Ore katO..huhuh

sebenar-benarnyer cik ziera nak stOry bOut eekend cik ziera ari tu. huhu.. nak tw mne cik ziera pegi? haaa!!! sebelOm weekend lagih cik ziera dah keluar. huhuhu.. tp jumaat tuh cik ziera g jumpa sOmeOne yang cik ziera giler2 punyer rindu kat die. mane x nyer, agak lame jugaklah xjmpa die. ermmm, lebey kurang lam 2 minggu cm tuh.. hahaha...lame kan2? tw x sape y cik ziera maksudkan nih? huhu...whO's else klu bukan MIS y cik ziera ****** tuh.. huhuhu.... die datang KL sbb nyer da sOmething y nak die settlekan untuk masa depan die n mybe cik ziera skali. hahah... nak jugak!! teeettt.... sO, pagi jumaat tuh die sampai kt KL sbb die gerak malam tuh. kesian MIS. cik ziera yang tengah excited sgt2 nih gerak awal pagi lagih ke KL sentral. sbbnyer die tunggu cik ziera kt sane. hehehe.. akhirnyer sampai jugak cik ziera kt situ.kesian die sbb terpakse nunggu cik ziera kt citu sorang. huhuhuhu. after dat kitaorng wat lah hal kitaorang. n unfortunately, handfOn MIS tercicir lam bas yang dienaek mlm tuh. sO u dapatkan nfOn die tu balikkene tunggu sampai malam. baru dapt. n sebelOm malam tuh kitaOrng jenjalan sampai tak ingat dunia. punyerlah lembik jdnyer cik ziera nih. hahahaha.. tylah, nak berjalan sgt!! huhuh

afer da settle seharian an MIS. cik ziera balik 2 hOme. but bukan umah cik ziera tapi umah mmber skOl cik ziera y since kt MMPM agy. srOnOk dpt jumpa mmber cik ziera tuh. sbbnyer da lame ta hangOut an die an. Opss, lupe lak cik ziera na gtau name mmber cik ziera tuh, name die sri syafiqah. tp cik ziera paggil die sri,kadang2 puyie.. sesuka hati je kan! ahahha... sri ni salah sOrang mmber cik ziera y paling cik ziera rapat mase kt skOl dulu. seOrang y giler2 gak.ley pecah kepale dOk an die nih.. huhu...n dat time umah y die sewa tuh hOusemate die y laen sumer pakak balik umah. sO, tinggallah cik sri n cik dieyla(mmber cik sri) nih.agak penat gak cik ziera bile sesampai je kt umh die tuh. huhuhu...ZzZzZzzzZzZ

keesOkkannyer cik sri, cik dieyla n cik ziera kuar hang Out. kt mne agy,BTS lerr.. layan mOvie "the darkest hOur". best gaklah tp tak sebest "missiOn impOsible:ghOst prOtOcOl" y cik ziera tengOk an MIS sebelOmnyer. alsO kt TS gak.. hahhaha.. pastu kitaOrng g jenjalan carik angin kt BB.cik sri nak belikan barang untuk hamster nyer kt umah tuh. sO fOllOw je. lepas tuh,agx lewat jugaklah kitaOrang balik even bagi Org laen kul 8 9 tu bnda biase je agy.tp bg kami2 nih, eee,lewat dah tuhh!! hurmm.. sampai kt umah penat gaklah. dengan x dinner nyer lagih. agax ckit! huhu.. sbbnyer kitaOrang da breakfst n lunch pun dah agax lewat. sO sebelOm balik umah tu xterasepun agy na makan ke ape ke. tp bile smpai umah mulalah 'glenya' perut nih. dinner kitaOrang bawak ke supper. Order lak dOminOs lewat malam. mmg TAK lah cik ziera nak diet klu cm nih. tp nak wat cam ne Orang cakap selagi ada selera telan je. huhuhu... sO, untuk mlm 2 NO DIET u cik ziera.. hahahahha....




nilah cik sri..


ni lak cik dieyla.

haaa... nilah hidangan supper kitaOrang. best kan!!huhu

BBQ chicken

then, keesOkkannyer cik zierahave 2 balik umh sendiri lak. sbbnyer banyak lagih keje y tertunggak. huhuh... sedey gak nak tinggalkan cik2 berdua nih. sbbner having fun lepak-ing an diOrang. hurmmm, mybe next time cik ziera lepak an diOwng agy k.huhu.. cik sri n cik dieyla suh cik ziera balik isnin, tp tulah sOri sesgt sbbnyer cik ziera KENA balik ahad. a lOt thing y sedang menunggu cik ziera u d selesaikan.. huhuhu...
BTW, thnks sesgtuntuk cik sri n cik dieyla k. alsO thank gak 2 encik shahir bahar a.k.a bf cik sri sbbnyer g ambik cik ziera dat nite y cik ziera sampai tuh. huhu.. lOng 2 see u, waaa..perubahan!! heheh..kidding je k.

p/s : thanks 2 MIS, cik sri,encik shahir n cik dieyla. huhu.. ( enjOy sgt dis weekend )muaahhxx!!

fOrgive. . .


Tentunya dalam kehidupan kita ini begitu banyak individu yang sering menyakitkan hati kita, mengguris dan melukakan perasaan kita bahkan menjadikan jiwa kita berserabut dan penuh kebencian. Seringkali senyuman kita kehilangan serinya, tawa kita menjadi sumbing dan air muka kita kehilangan cahayanya setiapkali kita bertembung wajah dengan mereka. Bahkan ada yang begitu dengki dan sengaja menyakitkan hati kita malahan sering mereka-reka fitnah dan onar untuk mencacatkan kewibawaan kita.
Ya, inilah sebahagian dari warna warni hidup kita yang menjadikan perjalanan hidup kita lebih unik dan jiwa kita akan menjadi lebih matang jika kita mampu menyikapinya dengan betul.
Apa perasaan kita berdepan dengan golongan ini, walaupun bilangannya mungkin tidak begitu ramai? Apa pula perasaan kita jika yang sering menyakitkan hati kita itu ialah orang-orang yang begitu hampir dengan kita?
Bagi saya, tidak ada yang lebih baik selain memberi KEMAAFAN. Ya, MAAFKAN MEREKA agar jiwa kita lebih lapang dan bahagia. MAAFKAN MEREKA sehingga kebencian tidak lagi mampu mencemarkan keindahan budi atau merubah rupa jiwa kita. MAAFKAN MEREKA agar kita mampu tersenyum melihat kehidupan.
Adakah kita merasakan kebencian kita itu menguntungkan kita atau akan merugikan mereka? Apa yang kita dapat dari kebencian itu kalau bukan keserabutan jiwa, kemarahan yang meluap-luap dan terusirnya ketenangan dan kedamaian dari hati nurani kita? Bahkan setiapkali kebencian mula bertahkta dan menguasai hati maka hati kita itu akan makin keras, gersang, kasar dan merosak air muka kita. Hingga akhirnya dunia yang begitu luas terasa begitu sempit, hidangan yang lazat hilang kenikmatannya dan tidur kita tidak lagi merehatkan jiwa kita untuk mendepani hari baru. Jadi, nyatakan pada saya, apa untungnya kebencian dan kemarahan kita itu kalau bukan menambahkan penderitaan keatas penderitaan yang sudah sedia ada?


Jadi, MAAFKAN MEREKA kerana dalam kemaafan kita itu Allah SWT menjanjikan keampunan. Bukankah dosa-dosa kita masih terlalu banyak sedangkan kematian sering mengintai kita disetiap simpang siur kehidupan. Bagi jiwa-jiwa yang menyakini hari pertemuan dengan Allah SWT tentunya kita benar-benar rindukan pengampunan Allah SWT bahkan pengampunan itu lebih berharga dari pertambahan usia. Apalah gunanya bagi umur yang bertambah tetapi dosanya tidak berkurang. Apa yang kita harapkan dari kehidupan begini?
MAAFKAN MEREKA kerana kita juga sering membuat kesalahan dan setiapkali kita membuat kesalahan, kita begitu rindu dan mengharapkan orang lain menyikapi atau menghadapi kelakuan buruk kita dengan baik bahkan menasihati kita dengan penuh hikmah. Kenapa apabila orang lain melakukan kesalahan kepada kita, kita lalu marah-marah dan pamerkan wajah yang buruk dan penuh kebencian.
MAAFKAN MEREKA, agar jiwa kita menjadi lembut bahkan membuahkan kesabaran dan kepasrahan hingga kita mampu mengukirkan kesenyuman dari relung hati kita yang paling dalam. Biarkan kemaafan itu menghiasi jiwa kita dengan bunga-bunga kecintaan dan kasih sayang hingga mereka tertunduk hormat dan malu kepada kita.


Lalu saya pejamkan mata saya, saya suarakan hati saya pada Allah yang Maha Mengetahui; Saksikanlah ya Allah, aku maafkannya dan aku juga mengharapkan keampunanMu. Saksikanlah ya Allah, aku kasihkannya kerana aku tahu dia ikhlas beramal untuk keredhaanMu. Walaupun dia punya banyak kelemahan tetapi didalam ilmu Mu ya Allah, dosa-dosa ku lebih banyak, walaupun aku rasakan aku lebih baik daripadanya belum tentu ketika aku sampai keusia sepertinya aku akan terus istiqomah diatas jalanMu yang benar ini ya Allah. Semoga Engkau menerima amalnya dan amalku ya Allah.
Disaat itu saya terasakan seolah satu hijab gelap yang menutupi hati saya terangkat dan limpahan cahaya kehidupan kembali menerangi hati saya. Tidak ada lagi kebencian dan keresahan. Kemudiannya saya mencari kesempatan untuk bermaafan dengannya.

Saya tidak maksudkan kita tidak perlu membetulkan yang salah. Kata Ibnu Qayyim; Jika kamu ingin menyuruh yang ma’ruf pastikan ia menjadi ma’ruf. Ya, jika kita inginkan kebaikan, biarlah tindakan dan cara kita menghasilkan sesuatu yang baik atau lebih baik. Maknanya, setiap tindakan kita perlu disesuaikan dengan niat, cara dan masa yang baik. Kalaupun usaha kita tidak berjaya, yakinlah Allah menjanjikan ganjaran diatas usaha dan kesabaran kita.

Maafkan mereka
agar jiwamu petah berbicara
mengajar insan erti bahagia
dan tersenyum dalam duka
Maafkan mereka
Agar hatimu lapang segala
Menikmati hari-hari baru
yang penuh duka lara
Maafkan mereka
Kerana jiwamu sedar mengerti
Hidup ini ada hari datang dan pergi



feel lOve ~



“Cinta adalah kekuatan, yang mampu mengubah duri jadi mawar, mengubah cuka jadi anggur, mengubah sedih jadi riang, mengubah amarah jadi ramah, mengubah musibah jadi muhibbah, itulah cinta…”

Cinta dari segi bahasanya adalah kasih sayang. Cinta dan mencintai adalah satu fitrah insaniah yang memang lahir dari sanubari setiap yang bergelar manusia. Tetapi sejauh manakah kita memahami maksud cinta dalam erti kata yang sebenar.
Cinta itu sebenarnya indah apabila kita meletakkan cinta itu pada tempatnya. Maksudku adalah cinta yang Allah redha. Mesti kita tidak mahu untuk membawa si dia membawanya ke neraka. kerana cinta itu sendiri satu istilah yang dipenuhi dengan kasih sayang. masakan ingin membawanya kepada sesuatu yang buruk.
Tidak inginkah membawa Si Dia ke syurga?Syurga yang penuh dengan nilai cinta dan keindahan

Mari kita bertadabbur sebentar di dalam surah al-waqiah,

“Mereka itulah orang yang didekatkan (kepada Allah). Berada dalam syurga kenikmatan. Segolongan besar dari orang-orang yang terdahulu, dan segolongan kecil dari orang-orang yang kemudian. Mereka berada di atas dipan yang bertahtahkan emas dan permata, seraya bertelekan di atasnya berhadap-hadapan. Mereka dikelilingi anak-anak muda yang tetap muda, dengan membawa gelas, cerek dan sloki (piala) berisi minuman yang diambil dari air yang mengalir. Mereka tidak pening kerananya dan tidak pula mabuk, dan buah-buahan dari apa yang mereka pilih, dan daging burung dari apa yang mereka inginkan. Dan (di dalam syurga itu) ada bidadari-bidadari yang bermata jeli, laksana mutiara yang tersimpan baik. Sebagai balasan bagi apa yang telah mereka kerjakan. Mereka tidak mendengar di dalamnya perkataan yang sia-sia dan tidak pula perkataan yang menimbulkan dosa, akan tetapi mereka mendengar ucapan salam.” (Surah Al-Waqiah ayat 11-26)



Bila membaca ayat surah waqiah itu, indahnya syurga, tidak dapat dibayangkan di fikiran betapa hebatnya syurga, jika benar-benar aku ingin untuk membawa si dia ke syurga, jadi jalannya mesti dengan jalan yang Allah redha.
Caranya adalah jumpa walinya dan menikah. Kerana itulah satu-satunya jalan yang Allah redha.
Ya! InsyaAllah , aku juga sedang merancang, tetapi kita manusia ini hanya mampu merancang, hakikatnya Allah swt-lah yang menentukan.
Cinta? Kasih? bawalah dia ke syurga.
Jaga hati. jaga pandangan. jagalah dari perkara yang Allah larang.

“Ya Tuhanku, aku mohon supaya aku cinta kepadaMu dan cinta kepada orang yang mencintaiMu, termasuk orang yang sayang kepada semua amalan yang boleh membawa kepada sayang kepadaMu.” (Hadith Riwayat Tirmidzi)


Kepada lelaki yang ingin menikah ada syaratnya,kerana kita akan menanggung satu tanggungjawab yang besar, iaitu yang pertama adalah, tingkatkan kefahaman dalam ilmu , perdekatkan diri dengan Allah swt dan mencari cinta Allah dahulu serta buat persediaan rapi untuk pernikahan.
Kepada yang perempuan, bersedia juga dengan ilmu agar dapat saling membimbing bersama suami yang tercinta, buat persediaan, dan tidak boleh lari lagi dari mencari cinta Allah juga yang paling utama harus digapai setiap diantara kita.

Konklusi : Pernikahan adalah permulaan cinta

Ramai yang menganggap pernikahan sebagai sebuah pengakhiran kerana sudah jemu ber’couple’ dan mengganggap pernikahan sebagai jalan akhir. Ternyata sekali pandangan itu silap kerana pernikahan adalah satu permulaan bagi kehidupan yang sebenar. Pernikahan itu penuh dengan rasa kecintaan dan kasih sayang.

 Carilah cinta yang sebenar!


buatmu bakal pemilik hatiku...


Sekian tahun lamanya
Aku menyimpan harap
Menyulam angan dan impian
Dalam doa yang kudus
Tanpa jemu dan bosan
Biarpun kadang-kadang bagaikan putus harap
Menunggu realiti yang tidak kunjung tiba

Di manakah dirimu
Wahai si pemilik hatiku
Barangkalinya kau juga serupa denganku
Sedang mencari dan menanti
Doamu dan doaku disatukan
Dalam rahmat Allah

Buatmu 
Yang akan menjadi teman sahku
Ingin aku menitip kata
Sekuntum cinta ini aku simpan buatmu
Akan kulafazkan setelah sahnya ikatan kita
Bersaksi ijab dan Kabul di sisiNya
Bersama restu dan doa orang tua

Wahai bakal adamku
Andai bertemu kita nanti
Dalam ikatan yang diredhaNya
Percayalah bahawa dirimu adalah yang pertama
Menyentuh kulitku
Memegang hati dan cintaku
Terimalah sebuah cinta halal ini
Yang aku persembahkan demi memulai 
Sebuah kehidupan yang dituntutNya.

titpan dOa :

Bismillahirrahmaanirrahim...
Ya Allah..
jika aku jatuh cinta,
cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya padaMu,
agar bertambah kekuatanku untuk menyintaiMu..
 Ya Muhaimin,
jika aku jatuh hati,
izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut padaMu agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta nafsu...
Ya Rabbana,
jika aku jatuh hati jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling daripada hatiMu.....
Ya Rabbul Izzati,
jika aku rindu,
rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalan Mu....
Ya Allah,
jika aku menikmati cinta kekasihMu,
janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajat di sepertiga malam terakhirMu..
Ya Allah,
jika aku jatuh hati pada kekasihMu,
jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepadaMu..
Ya Allah..

jika Kau halalkan aku merindui kekasihMu,
jangan biarkan aku melampaui batas sehingga melupakan aku pada cinta hakiki dan rindu abadi hanya kepadaMu..
Amin..

alangkah indahnya.....

resah dalam berkata2, seiap mana masa yang berlalu meninggalkan aku. demi mengejar hari2 yang mendatang.
gelisah dalam gerak geri, bila mana datangnya kepadaku usia yang meningkat setiap saat.
pasrah dalam kehidupan, bila mana munculnya kesulitan yang harus ditempuhi dengan pelbagai cabaran.
dan redha dalam ketenangan, saat aku mengangkat kedua tapak tangan menyebut kata "alhamdulillah" jika ini ketentuanku.
menyuluh hidup yang tak mungkin dapat di lihat apa yang bakal terjadi di masa hadapan. 
mencari sinar di sebalik tiap gerak perilaku.
mungukir manisnya senyuman di raut wajah setiap kali tegambar 'nur'.
alangkah bahagianya aku saat ini diberi kehidupan yang serba lengkap.
mengangkat kaki dengan penuh semangat di saat aku mula kembali sedar setelah matiku untuk seketika. 
bahawasanya aku yakin yang aku masih lagi disayangiNYA.
di saat itu, peluang yang tak akan aku sia2 kan dengan mudah.
iaitu mencari An-najah fiddunnia wal akhirat.
pasti akan hadirnya setiap kemanisan dalam kehidupan..
sedih aku bukan kerana menangis tehadap manusia tetapi berduka kerana apakh aku ini khalifahnya yang sempurna?.
ketawaku ini bukan hanya sekadar gelak tawa yang alpa, tapi gelak tawa yang yakin akan aku ini masih lg umatnya yang dibei peluang berlindung.
akan aku terus abdikan diri ini padaNYA untuk setiap hela nafasku.
bukan mudah menjadi manusia sempurna di mata orang lain selagi kita tidak sempurna di mataNYA....... amin ya rObb..

terima kasih kerana aku masih lagi benafas dan memberi aku peluang untuk terus berkhalwat kepadaMU. alhamdulillah


maaf sekiranya ada yang tersalah kata disini. cik ziera hanya sekadar menaip meluahkan kata hati. bukan untuk mencari privasi. kalau ada bait2 kata tersebut yg salah,silalh betulkan cik ziera ea. sbb cik ziera nipun still lagi masih belajar tentang kehidupan dunia dan sedang mencari untuk kehidupan di akhirat. mana yang baek dan indah datangnya dari Yang Maha Agung sendiri, dan yang buruk dan alpa itu datangnya dari diri cik ziera yang masih lagi dan akan terus mencari 'nur iman'.. 

haii.. si gadis..

Pernahkan anda tertanya-tanya kenapa seorang perempuan menangis hanya kerana seorang lelaki? Mungkin sebab anda sudah terbiasa dengan auta bahawa perempuan memang suka menangis...

Seorang perempuan takkan menangis dengan mudah, tetapi hanya apabila dia mula menyintai anda, dia mula merendahkan egonya untuk anda semata-mata kerana anda.
... ...
Apabila dia menangis di hadapan anda,
Apabila dia menangis kerana anda,
Pandanglah matanya,
Bolehkan anda rasakan apa yang dia rasa?
Pernahkah anda CUBA untuk memahami apa yang dia rasa?
Fikirkan…
Berbaloikah dia menangis,
Dihadapan anda,
Hanya kerana anda?

Dia menangis bukan kerana dia lemah,
Dia menangis bukan kerana dia kasihan atau simpati,
Dia menangis,
Kerana dia tidak lagi mampu untuk menangis didalam hati,
Kesedihan yang dirasainya menjadi semakin berat untuk disimpan.

Guys,
Cuba ambil masa untuk berfikir,
Jika si dia menangis hanya kerana anda,
Mungkin sudah tiba masanya anda fikir kembali di mana silap anda,
Kerana hanya anda tahu jawapannya.

Fikirkan,
Kerana suatu hari nanti,
Ianya mungkin terlalu lambat untuk menyesal,
Atau terlalu lambat untuk mengucapkan “maafkan saya…”

Guys, kalau seorang perempuan menangis kerana anda, janganlah anda membiarkan dia menangis keseorangan. Beradalah disisi dia, menemani dia, kerana dialah yang akan setia dengan anda sehingga akhir hayat anda.

Guys, kalau seorang perempuan menangis kerana anda, janganlah anda meninggalkan dia selagi dia masih memerlukan anda. Kerana anda akan merosakkan hidup dia.

Guys, jangan pernah mengungkapkan rasa cinta anda kepada seorang perempuan selagi anda belum benar-benar yakin dan sedia untuk bercinta. Kerana anda hanya akan membuatkan si dia menangis dan sengsara...Mudah bagi seorang perempuan untuk berpura-pura melupakan cinta lamanya terutama cinta pertama, tetapi bukan mudah untuk membuang parut dalam jiwanya...

last day On last year 2o11

assalamualaikum.. mOrning wOrld... hhuhu...whatever it is, take a have a lOok first k.. 


hehehe..nice x? an diOrg ni lah zira lepak-ing 2gther2  last year aritu.. hahahaha

cik nuxu yuyu ni mmg pantang jumpa camera.. salu aje nak snap2.. huhuhu

alhamdulillah, tercapai gak awk nak mkn tutti fruti ea cik nurul.. heheheh


ehem2.. menjeling2 ku bertentang.. teeeettttt!!!

untunglah boley snap kt ctu.. xbangga ke cik nurul?? hehehe

teeetttt... encem x MIS kai kemeja?? hahaha.. 4 me sweet sesgt.. hehehe

waahh, gaya cam mOdel tutti fruti je nih.. hurmmmm


MIS pun nabergaya amex pic sOrg2 gak.. hahhah

ehem2.. teeettttt!!!

cik nurul ni xabis2 an pOsing mautnyer wif tutti fruti..huhuhu

untonglah cik ziera, cik nurul suapkan.. 

ehem2... banjir ke MIS siap senteng sluar agy.. huhuhu

MIS y snap pic nih..mse nih kitaOrg ngh berurusan membeli. 

woww.. khusyuknyer cik nurul kite ni makan mee combow O mee cambOw.. whateverlah..tp nmpak cm ngah tahan pedas je.. hahahaha

ni MIS nyer pasal.. suke suki je snap .. huhhh!! sebal dehhh

y MIS ni lak, Org na amex pic candit die,die lak bOley g senyum.. sadisss tOl.. btw, chOmell!! hahahah

nmpk x y saya cik ziera sedang mngalami masalah kegemukkan d ctu?? xnmpak mmg sah rabun.. huhuhu


wahhhh... BAHAGIA nya die..

kamipun BAHAGIA juga.. huhuhu

cuitt cuitt


gaya jalan cam nak cari gadOh jeee.. meh rrr.. huhuh

catwalk cm ape ntah.. kt taman pun jadix dak berdua nih.. huhuh
luv u MIS


ehem2.. pheewwiiiiiiittt

eee... geramnyer cik ziera.hahaha

mOstly pic y paling cik ziera suke n kagum.. hahaha...

time nih ingtkan MIS na amex pic kiteOrg.. upenyer harapey lah.. amex pic sendri.wat penat mOsing.. huhuh

sweet!!

ni gaya cam nak jadix receptiOn taman tengku anis je.. hahah. MIS2.. pelek2 sOkmO die gak


cik nurul xnak jOin mandi same lam tuh ke? hehehe.. bayar RM2 .. klu nak bOleylah next time..huhuhu


time nih lak MIS ngah drive nak balik dah.. hurmmm!!! =(

nmpk x muka cik ziera y agx kesedihan tuh sbb dah terpakse meninggalkn MIS n cik nurul.. siap berhentikan kereta agy sbb na snap pic nih.. sOb3
sumer pic2 tO kitaOrg snap kt taman perbandaran tengku anis kt kB.. taman die cantik sgt.. an siap ada mini zOO lg tuhh.. hahaha... xtually cik ziera n MIS da slalu sgt g sni..tp kitaOrg dis time kitaOrg bawak cik nurul lak jalan2 n snap2 pic kt ctu. sbb katanyer die xpenah agy sampai kt ctu n teringan sgt nak g sane.. sO dats Y lah kitaOrg bawak.. huhuh.. sO cik nurul, sOnOk x?? hehehe... next time cik ziera n MIS bwk cik nurul g jalan2 lag keh.. hahahaha

pas anta MIS balik umah, we ( cik nurul n cik ziera ) gerak 2 kbmall sbb cik nurul nak g carix nset u rOOmate nyer. jalan xyah cakaplah sbb hari y samanyer ada perlawanan bOla kt stadium.. sO xheranlah klu jlnnyer sesak an kereta2.. hahah... but, mase ngah carix parking keta kt atas kbmall tuh, dpt msg dri MIS. agax teruja sebenarnyer bace msg tu sbb ingtkan jmpa kt taman tengku anis td 2 dah perpisahan u cik ziera. tp MIS lak ajc g PCB. sbb katanyer die xikut parents die berniage. sO, ape lg On jelah. senyum sampai ketelinga cik ziera nih..
dah siap2 membeli2 kt kbmall 2 cik ziera n cik nurul nih running 2 pcb.. cik ziera xleh nak bercOnversatiOn sgt an MIS mse ni sbb cik ziera ngah drive.sO, cik ziera bg cik nurul y bercOnversatiOn an MIS sbb nak tw jmpa kt mne.. hahaha.. sO, gerak jelah ke pcb.. huhhu.. sesampai je kt pcb MIS ajx tengok Org maen ular kt ctu. hurmm,mulanyer geli nak tengOk sbb ularnyer besar2. tp sbb dOk jaOh kan sO, geli hilang takOtpun takde.. hahahaha

tgOk pakcik ni masOkkan ular kt dalm mulut die.. (bOlehlah buat cam tu sbb ularnyer dah d buang biasa) huhuhu

time nih dah agak gelap. n last mOment cik ziera n cik nurul kt citu.. bak kata MIS,  NAJWA LATIF xjadi.. huhuhu

hurmm..sempat lg MIS ni balik tukar baju..untOnglah..hahaha

muka sedey y nmpak mcm nak agx2 sedey tp cm xjadi je sedeynyer untuk kali kedua.. hahahah....
sO, terpakselah berpisah an MIS.. agax rindu jgx kt die. mne xrindu sbbnyer cikzierakan ehem2 kt MIS.. ahaha... time nih dah nak g anta cik nurul balik tO asramanyer kt KIAS. sO sad sbb terpaksa berpisah an kamu cik nurul.. ermm,, btw thanks 2 bOth Of u sbb ceriakan cik ziera dat day.. sweet mOment sesangat.. luv u 2.. muahxx3.. heheheh

happy sesagt time nih..